Receptet på den här kola efterfrågas varje år. Jag tror det kommer från en kokbok av Johanna Westman.
Chokladdoppad lakritskola med havssalt
Ingredienser
3 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl sirap
1 msk kakao
½ påse eller 3/4 turkisk peppar
2 tsk smör
200 g mörk choklad, eller hälften ljus och hälften mörk
Ev havssalt
Lägg till i inköpslistan
Beskrivning
Klä en form, ca 20x20 centimeter med bakplåtspapper. Krossa karamellerna i en mortel.
Blanda grädde, socker, sirap, kakao och de krossade turkisk pepparkaramellerna i en vid gryta. Låt det koka upp under omrörning.
Låt sedan koka kraftigt utan lock tills termometen visar 117º-120º eller tills smeten klarar kulprovet, rör om då och då.
Rör ner smöret och häll smeten i formen. Ställ kolan kallt att stelna.
Smält under tiden chokladen i mikron eller vattenbad, låt chokladen svalna.
Skär kolan i önskad storlek. Doppa varje bit i chokladen och lägg upp på galler eller på ett bakplåtspapper. Strö ev på lite havssalt innan chokladen har stelnat.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar