måndag 27 december 2010

Att ta vara på resterna

Som fd. restaurangägare finns det liksom i blodet att inget får förgås. Jag ogillar skarpt att kasta mat men jag är inte heller för att äta rester i flera dar i sträck. I juletid blir man nästan illamående av att se resterna som nästan anfaller när man öppnar kylskåpsdörren så innan jag tröttnar så passa att allt åker i soptunnan så tas det mesta tillvara för framtida middagar. Julskinkan har skurits ned till tärningar att ha på pizza eller i en ost och skinksås. Resten av den varmrökta laxen har smulats ned i påse för att i framtiden bli paj. Likaså kan man skära ner köttbullar och prinsakorvar till pyttipanna och gravad och kallrökt lax kan gå ned i en pastasås eller en röra till bakpotatis. Överbliven kokt potatis kan med fördel stuvas. De flesta ostar kan rivas och frysas och grädde kan frysas i istärningsfack.

Pajreceptet nedan kommer från en av mina goa tjejmiddagsvänner och är verkligen kanon.

Pajdeg:
1,5 dl graham
1,5 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
125g smör
3msk vatten

Tryck ut degen i en form med löstagbar botten och frys minst en halvtimme, förgrädda i 200 grader 10 minuter.
Fyllning (improvisera)
2-3 dl grädde (el ev hälften creme bonjuor)
2-3 ägg
soltorkade tomater
ett paket smulad fetaost -
200g varmrökt lax i bitar
Blanda ägg och grädde och varva med de övriga ingredienserna i den förgräddade formen. Grädda sedan i 175 grader ca en halvtimma.

Severa med en go sallad och ev romsås gjord på creme fraiche och stenbitsrom.

1 kommentar:

  1. Spara inget till morgondagen - förutom resterna då...så att de kan tas omhand. Många bra tips!
    Så kul att läsa det du skriver! Det verkar som om du har det hur bra som helst. Skickar en hälsning och önskan om ett riktigt bra 2011 den här vägen.
    Kram Lenita

    SvaraRadera