lördag 18 december 2010

På begäran

Receptet på den här kola efterfrågas varje år. Jag tror det kommer från en kokbok av Johanna Westman.

Chokladdoppad lakritskola med havssalt


Ingredienser

3 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl sirap
1 msk kakao
½ påse eller 3/4 turkisk peppar
2 tsk smör
200 g mörk choklad, eller hälften ljus och hälften mörk
Ev havssalt

Lägg till i inköpslistan
Beskrivning
Klä en form, ca 20x20 centimeter med bakplåtspapper. Krossa karamellerna i en mortel.

Blanda grädde, socker, sirap, kakao och de krossade turkisk pepparkaramellerna i en vid gryta. Låt det koka upp under omrörning.

Låt sedan koka kraftigt utan lock tills termometen visar 117º-120º eller tills smeten klarar kulprovet, rör om då och då.

Rör ner smöret och häll smeten i formen. Ställ kolan kallt att stelna.

Smält under tiden chokladen i mikron eller vattenbad, låt chokladen svalna.

Skär kolan i önskad storlek. Doppa varje bit i chokladen och lägg upp på galler eller på ett bakplåtspapper. Strö ev på lite havssalt innan chokladen har stelnat.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar